De bank waar mensen echt belangrijk zijn! foto Melanie Samat

De bank waar mensen echt belangrijk zijn!

Voedselbank supermarkt Crooswijk

Een kleine geschiedenisles.
Voedselbank Rotterdam werd geboren in Vreewijk. Daar stelden in 2002 Clara en Sjaak Sies het eerste voedselpakket samen in hun achtertuin.

Ze wilden iets doen voor mensen die het niet breed hadden. Armoede bestrijden blijft nu, eenentwintig jaar later, nog steeds nodig. Andere doelen van de Voedselbank zijn de vooroordelen ten aanzien van armoede uitbannen en voedselverspilling tegengaan.
Voedselbank Rotterdam is een van de 173 voedselbanken in Nederland. Het is de oudste en de grootste voedselbank. Bij Voedselbank Rotterdam zetten ruim 600 vrijwilligers zich wekelijks in om huishoudens van een voedselpakket te voorzien. Op dit moment is Voedselbank Rotterdam aan het veranderen. In de plaats van de uitgiftepunten zijn er 3 Voedselbank supermarkten gekomen, respectievelijk in Rotterdam West, in Rotterdam Zuid en nu recent in Rotterdam Noord, centraal gelegen in Crooswijk aan de Crooswijkseweg 82-84. Elke supermarkt heeft een sociale ruimte, waar een kopje koffie/ thee klaar staat. Hulpverlenende instanties bieden daar hun diensten aan, zoals hulp bij een DigiD aanvragen, informatie geven over het isoleren van je huis etc.
Het uitgiftepunt van het Open Huis te Crooswijk is begin december naar de Voedselbank supermarkt Crooswijk verhuisd.
Bron: Helma Beker, PR en communicatie Voedselbank Rotterdam

Voedselbank Supermarkt Noord in Crooswijk.
In Rotterdam Noord waren verschillende uitgiftepunten voor voedselpakketten: Aafje Schiehoven, de Opstandingskerk, het Hildegardishuis, de Hoflaankerk, het Open Huis Crooswijk en de Pinkstergemeente Kom en Zie. Al deze uitgiftenpunten komen nu samen aan de Crooswijkseweg bij Voedselbank supermarkt Noord. De locatie werd gekozen omwille van de centrale ligging in Rotterdam Noord en het feit dat de supermarkt midden in een wijk ligt. Belangrijk voor ouders, die met hun kinderen bij de Voedselbank supermarkt komen winkelen. ‘Je hoort er gewoon bij’.
Bij de start van de Voedselbank supermarkt Noord heeft de winkeliersvereniging Crooswijk een informatiebrief gekregen en een overleg werd georganiseerd om uitleg te geven over het doel en de betekenis van de supermarkt.

Hoe gaat winkelen bij de Voedselbank supermarkt in zijn werk?
Elk huishouden heeft een indicatie nodig om te kunnen winkelen bij de Voedselbank supermarkt. Concreet verwelkomt Loes, winkelmanager in Crooswijk, je vandaag bij binnenkomst en checkt je registratie. Niels verzorgt een rondleiding voor een aantal bedrijfsvrijwilligers op deze middag en hij geeft uitleg over de boodschappenkaart, die aan de klant wordt uitgereikt met op de kaart het aantal punten, waarmee je kan winkelen. Bijvoorbeeld punten bij rek blauw, daarvoor kan je dan voor 1 punt thee of koffie nemen, een aantal punten voor groenten en fruit, die je uit kunt uitkiezen. Er zijn ook verse zuivelproducten en gesneden groenten. Voorbeeldposters van recepten helpen je om een maaltijd te bereiden met de aangeboden groenten. Het puntensysteem, gebaseerd op de schijf van 5, zorgt voor een gezonde samenstelling van de boodschappen. Er is een breed assortiment met ook halal en vegetarische producten. Zelf winkelen en levensmiddelen kiezen heeft een positieve invloed op het welzijn van mensen, die het financieel moeilijk hebben. Het maakt het leven weer menswaardiger.
Voor kinderen is er een kinderhoek. Ook zij ervaren boodschappen doen niet meer als een stressvolle situatie. ‘Soms kan je ook een kleurboekje uitkiezen bij de boodschappen in de non-foodhoek. En in deze periode is er voor alle klanten ook een kerstpakket.’
In totaal kan een huishouden 1 uur winkelen.
Voedselbank supermarkt Crooswijk is net gestart, maar de hoop is dat ook lokale ondernemers uit Noord de supermarkt zullen ondersteunen. ‘Het was een drukke dag’, memoreert Loes aan het eind van de dag, ‘vandaag kwamen meer dan 300 huishoudens winkelen’.

Doneren?
Heb je voedsel of goederen, die je wil doneren aan Voedselbank Rotterdam,
neem dan contact op met
Voedselbank Rotterdam
Tel.: 010-727 10 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Share:
Annie Verduyckt

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.