De liefde kent vaak verrassende ontwikkelingen. Soms voorspelbaar, soms ook zag niemand het aankomen… We vertellen deze keer het verhaal van de dochter van een molenaar uit Crooswijk, die huwde met een zoon uit een bekend Rotterdams koopmansgeslacht.

Onlangs werd in Crooswijk een nieuwe muurschildering aangebracht. De Columbiaanse kunstenaar Juan Barco schilderde op een blinde muur aan de Boermarke een boer, een koe en een schaap, allemaal in het teken van de vele name in de buurt die aan vee en het boerenbedrijf herinneren. Maar waarom zijn die namen gekozen? De Crooswijker zocht het uit.

De Vallende man

  • Geplaatst: 07-09-2022

Op de Algemene Begraafplaats Crooswijk staat een vallende man. Dat klinkt paradoxaal, maar is toch echt waar. Het gaat om een kunstwerk van Cor van Kralingen dat een vallende man voorstelt. En dat kunstwerk is weer symbolisch voor het afscheid van een groot aantal gesneuvelden uit voornamelijk de Tweede Wereldoorlog.

De ‘Bogt van Guinee’

  • Geplaatst: 10-07-2022

In de afgelopen periode is de Crooswijksebocht door de gemeente opgeknapt. Langs deze kade hebben in het verleden enkele beroemde huizen gestaan en de buurt kreeg de bijnaam ‘Bogt van Guinee’. De Crooswijker legt graag uit waarom.

De Algemene Begraafplaats Crooswijk is meer dan een laatste rustplaats. Het is een plek die geschiedenis uitstraalt, met graven die de aandacht vragen en waarbij je je soms afvraagt wie daar ligt. Zo’n bijzonder graf is het graf van Jevgen Konovalets.

Recreatie aan de Boezem

  • Geplaatst: 12-12-2021

We beschreven in De Crooswijker al eens eerder de aanleg van de Boezem door wat toen nog een polder was en nu Crooswijk heet. Het doel van de Boezem was waterstaatkundig, maar dat sluit niet uit dat je de Boezem ook kunt gebruiken voor recreatie. En dat gebeurt ook, al heel lang. Wijkbewoners zijn van oudsher lekker bezig aan de Boezem!

Drie accordeonspelers uit Crooswijk richtten in 1940 een trio op. Accordeons waren in die periode een populair muziekinstrument en het trio maakte vooral na de oorlog naam met hun optredens. Hun naam: The Three Jacksons. Ze worden vernoemd met een pad in de nog te bouwen wijk Nieuw Kralingen.

Een zwembad in de plas

  • Geplaatst: 14-07-2021

Je hebt een openbare plas waarin je kunt zwemmen. En dan wordt er toch een zwembad in aangelegd. Het water in dat zwembad is… plaswater! Het lijkt onlogisch, maar toch gebeurde het. We duiken in het verhaal achter de ‘zweminrichting’ in de Kralingse Plas.

Crooswijk en Rubroek zijn tijdens hun groei kinderrijke wijken geweest. Er waren dan ook veel scholen te vinden en één van die scholen heeft een bijzondere geschiedenis. Het zou zo maar kunnen dat Pietje Bell daar in het hoofd van zijn geestelijk vader is gekropen…

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.