Vrijwilligers in Crooswijk foto Melanie Samat

Vrijwilligers in Crooswijk

Jan van Velzen geeft me een stevige hand bij de voordeur en loopt voor naar de bar. In de bar staan houten tafels en stoelen en aan de muur wordt kunst tentoongesteld. 

De Crooswijker is te gast bij de afdeling Rotterdam van Nivon Natuurvrienden, een Centrum voor Natuur en Cultuur. Het gebouw is een van de oudste schoolgebouwen van Rotterdam, aan de Dirk Smitsstraat. Het grote gebouw ligt enigszins verscholen in een zijstraat aan de Jonker Fransstraat. Je fietst er zo voorbij, als je even niet oplet.
Lang geleden waren er in alle omliggende gemeenten Nivon-afdelingen, in Spijkenisse, in Vlaardingen, in Hoogvliet, in Maassluis enzovoort. Nu is er nog 1 Nivon-afdeling voor de hele regio Rotterdam. Jan is voorzitter van de vereniging, die in Rotterdam 1800 leden telt. Ongeveer 100 leden zijn actief.

We spreken over de drijfveren van Jan. Jan is sinds begin 2000 lid van het Nivon, een vereniging van progressieve eigenzinnige mensen, zoals de website het vermeldt. Jan voelt zich thuis bij deze club. De eerste keer was hij voorzitter van de vereniging van 2003 tot 2008. ‘Iemand moet het doen’ zegt Jan, ‘maar we doen het vooral samen. Het woord samen komt vaker terug in het gesprek. De leden van het Nivon vinden elkaar in het samen organiseren en bijwonen van activiteiten. De organisatie ligt bij verschillende werkgroepen met thema’s die gaan over muziek, wandeltochten in de natuur, kunst en exposities, een goed gesprek over milieu of over politieke thema’s.
Jan zelf houdt erg van muziek. Hij speelde ook basgitaar en maakte deel uit van een band. Door corona kwam hieraan een einde, want oefenen met elkaar kon een lange periode niet meer. Nu is hij de drijvende kracht achter de avond “plaatjes draaien”. ‘Het Nivon voelt als een speeltuin’, zegt Jan, ‘die je samen moet openhouden’. Opnieuw komt het thuis-voelen met gelijkgestemden naar voren. ‘Daar doe je het voor, met elkaar. Iedereen zet zich belangeloos in, leden en soms ook niet-leden.’

Elk jaar is het toch spannend of dat openhouden zal lukken. Er is steeds weer een nieuwe uitdaging, zoals hoge energieprijzen of het onderhoud van het gebouw. Het Nivon staat sinds 2012 op eigen benen. Ze ontvangen geen subsidie meer. De belangrijkste inkomsten komen door de verhuur van een aantal zalen in het gebouw. Ook is er ondersteuning vanuit de landelijke Nivon koepel.

Jan is nu voor een 2de periode voorzitter van het bestuur van het Nivon. Het wordt een bijzondere tijd, want de landelijke Nivon viert dit jaar zijn honderd jarig bestaan. En op 25 juni 2025 bestaat het Nivon Rotterdam ook honderd jaar. De voorbereidingen worden opgestart. Elke maand in 2025 zal een thema centraal staan, zoals kunst, muziek, politiek, milieu, film, natuur etc.

Misschien heb jij ook wel mooie ideeën of wil je meedenken met het organiseren van activiteiten in dit jubileumjaar? Dat kan, stuur dan een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Share:
Annie Verduyckt

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.