Accordeontrio krijgt straatnaam in Nieuw Kralingen Van links naar rechts: Piet van Gorp, Harry van der Velde en Piet Koopmans.

Accordeontrio krijgt straatnaam in Nieuw Kralingen

Drie accordeonspelers uit Crooswijk richtten in 1940 een trio op. Accordeons waren in die periode een populair muziekinstrument en het trio maakte vooral na de oorlog naam met hun optredens. Hun naam: The Three Jacksons. Ze worden vernoemd met een pad in de nog te bouwen wijk Nieuw Kralingen.

De drie accordeonisten waren Piet van Gorp (1915-2008), Piet Koopmans (1917-1971) en Harry van der Velde (1908-1977). Ze noemden hun trio naar de destijds bekende bokser Joe Jackson.
Het trio speelde met Italiaanse accordeons en droeg uniformen in de stijl van de marine, waarmee ze een zeer herkenbare uitstraling verwierven. Het repertoire varieerde van zeemansliederen tot operette en opera. In juli 1946 kwam hun eerste album uit, een 78-toeren plaat die werd uitgebracht door het merk Deca. In 1947 speelden ze enige tijd voor de Nederlandse militairen in Indonesië. Het trio viel ook op in het buitenland en er volgden optredens in onder meer Frankrijk, Italië en Duitsland. In de jaren zestig volgden zelfs optredens in Nederlandse clubs in onder meer Canada en de Verenigde Staten.

Pet eindigt in museum
The Three Jacksons traden verder op in Nederlandse radioprogramma’s, zowel Nederlandse als Duitse televisieprogramma’s en met bekenden uit de Nederlandse muziekwereld als Rudi Carrell, Anneke Grönloh, Tom Manders (Dorus) en Willy en Willeke Alberti. Gouden Platen en andere onderscheidingen regen zich aaneen.
Toen Piet Koopmans in 1971 overleed, volgde de eveneens uit Crooswijk afkomstige Jaap Valkhoff (1910-1992) hem op en het trio bleef nog tot 1977 optreden. In totaal verschenen er ruim veertig lp’s van het trio en na hun stop ook nog acht cd’s. Piet van Gorp, de vader van de ook bekende Corrie van Gorp, was in 2008 de laatste ‘Jackson’ die overleed.
Een saillant detail: de pet die Jaap Valkhoff droeg als lid van The Three Jacksons is na zijn dood opgenomen in de collectie van Museum Rotterdam.

Tte Three Jacksonspad
In 2020 vroeg de ‘Commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens’ via de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk om suggesties voor de te bouwen straten in Nieuw Kralingen, de wijk die de komende jaren langs de westrand van het Kralingse Bos wordt aangelegd. Daarbij viel de naam The Three Jacksons en afgelopen maart verscheen een eerste lijst met suggesties voor de wijk. Inmiddels is zeker dat er een The Three Jacksonspad in de nieuwe wijk komt. Ze zijn overigens niet de enige Crooswijkse musici die in de wijk zullen worden vernoemd, maar daarover zult u wellicht in de toekomst nog eens in De Crooswijker lezen.

Share:
Dik Vuik

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.