Dik Vuik

Dik Vuik

Toen Crooswijk en Rubroek eind negentiende eeuw werden gebouwd, waren het typische arbeiderswijken. Hier woonde de bevolking die in Rotterdamse fabrieken of in de haven werkte. Gezinnen hadden vaak veel kinderen en dat bleek al snel uit het grote aantal scholen in de wijk. We nemen een kijkje in de schoolse geschiedenis van Crooswijk.

Saamhorigheid is belangrijk voor een wijk. Samen sta je immers sterk en kun je voor je belangen opkomen. En precies dat gebeurde eind jaren zestig in Crooswijk. Er werd een wijkorgaan opgericht om de belangen van de bewoners te gaan behartigen.

Geweld op straat is niet goed voor een wijk. Maar hoe zit dat als die wijk zelf in opstand komt? En dan nog wel over een onderwerp waar heel veel wijkbewoners last van hebben? In de jaren dertig ontstaat er een opstand in Crooswijk over de onbetaalbare huren van woningen. Het mondt uit in rellen en schoten op straat.

Wat Delfshaven met Crooswijk verbindt: een roemrijke voetbalclub

De liefde kent vaak verrassende ontwikkelingen. Soms voorspelbaar, soms ook zag niemand het aankomen… We vertellen deze keer het verhaal van de dochter van een molenaar uit Crooswijk, die huwde met een zoon uit een bekend Rotterdams koopmansgeslacht.

Onlangs werd in Crooswijk een nieuwe muurschildering aangebracht. De Columbiaanse kunstenaar Juan Barco schilderde op een blinde muur aan de Boermarke een boer, een koe en een schaap, allemaal in het teken van de vele name in de buurt die aan vee en het boerenbedrijf herinneren. Maar waarom zijn die namen gekozen? De Crooswijker zocht het uit.

Op de Algemene Begraafplaats Crooswijk staat een vallende man. Dat klinkt paradoxaal, maar is toch echt waar. Het gaat om een kunstwerk van Cor van Kralingen dat een vallende man voorstelt. En dat kunstwerk is weer symbolisch voor het afscheid van een groot aantal gesneuvelden uit voornamelijk de Tweede Wereldoorlog.

In de afgelopen periode is de Crooswijksebocht door de gemeente opgeknapt. Langs deze kade hebben in het verleden enkele beroemde huizen gestaan en de buurt kreeg de bijnaam ‘Bogt van Guinee’. De Crooswijker legt graag uit waarom.

Pagina 1 van 3

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.