Recreatie aan de Boezem IJspret op de Boezem. Aan de Kralingse kant moet de bouw van het wijkje Jaffa nog beginnen. foto: Stadsarchief Rotterdam

Recreatie aan de Boezem

We beschreven in De Crooswijker al eens eerder de aanleg van de Boezem door wat toen nog een polder was en nu Crooswijk heet. Het doel van de Boezem was waterstaatkundig, maar dat sluit niet uit dat je de Boezem ook kunt gebruiken voor recreatie. En dat gebeurt ook, al heel lang. Wijkbewoners zijn van oudsher lekker bezig aan de Boezem!

De Boezem werd zowel in de zomer als in de winter door wijkbewoners gebruikt voor recreatie. In de winter kon je, mits het stevig had gevroren, op de Boezem schaatsen. Dat gebeurde al snel na de bouw van de wijken, eind 19e eeuw. Op een foto uit de periode 1898-1902 zien we Crooswijkers massaal op het ijs bij de Slachthuiskade. De gebouwen van de school in de Boezemdwarsstraat en het gebouwtje waar tegenwoordig boksschool Van ’t Hoff is gevestigd zijn duidelijk herkenbaar. Zulke ijspret verliep overigens niet altijd even lekker. Ik wandelde op jonge leeftijd halverwege de jaren zestig met mijn moeder langs de bevroren Boezem, toen plotseling de brandweer met spoed bij de Slachthuiskade arriveerde, precies op hetzelfde plekje van de foto. Er bleek een jongen door het ijs te zijn gezakt. Door de stroming was hij onder de ijsvloer afgedreven en moest de brandweer vlakbij de Boezembrug een tweede wak hakken om hem eruit te halen. In de buurt werd later verteld dat de jongen het voorval niet had overleefd, iets dat grote indruk op me maakte.

Crooswijk aan zee

Op een andere plek langs de Boezem, bij de Boezemlaan, kon je in de zomer zwemmen. Het buitenzwembadje is pas na de bouw van Nieuw Crooswijk ontstaan, in de jaren twintig. De foto straalt de sfeer van een waar strandtafereel uit. Op de achtergrond zien we zowel het toen nog vrij nieuwe wooncomplex aan de Boezemlaan als de laatste molenstomp van de acht molens die tot 1899 de Boezem bemaalden.  Die molenstomp geeft een indicatie over wanneer de foto moet zijn gemaakt. Het Stadsarchief dateert de foto op 1928-1932, maar de molenstomp is van de voormalige molen nr. 5 en die werd in 1926 gesloopt. De foto moet dus van voor die tijd zijn. Het is mij niet bekend tot wanneer dit keurig in de Boezem afgebakende zwembadje bestond.

 

 

 

Reageren?
We zijn benieuwd of u iets kunt vertellen over wat u aan de Boezem deed, in zomer of winter. Hebt u anekdotes of foto’s van uzelf, uw ouders of grootouders? U kunt reageren naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Share:
Dik Vuik

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.