Slopen is (g)een must foto: Pascal Lugtmeijer

Slopen is (g)een must

Het tijdelijk kunstwerk 'Slopen is (g)een must' komt voor 6 weken in Crooswijk te staan, op de hoek van de Crooswijkseweg en de Crooswijksestraat.

Het kunstwerk heeft de vorm van een bouwbord, maar het gaat niet over bouwen, maar juist over sloop en verval; zogezegd een 'Afbraakbord'. Het bord is gemaakt van gipsplaten, isolatieplaten, hout en epoxy. In het bord zijn gaten geboord, totdat het deels uit elkaar valt. Het proces van boren is zorgvuldig, zoekend naar de juiste balans tussen uit elkaar vallen en nog stevig zijn; een esthetische vorm van afbraak, waarbij de stukken gips er nog aan zitten en het lijkt alsof er een sloopbal doorheen is gegaan.  
 
Door dit werk in de context van de stad te plaatsen, wil de Rotterdamse kunstenares, Judy van Luyk, extra aandacht vestigen op de maatschappelijke discussie die op het moment gaande is over het woningbeleid van Rotterdam. De afgelopen aantal jaren zijn er met succes protesten gevoerd tegen de sloopplannen in Crooswijk. Veel van de plannen zijn niet door gegaan, maar een deel gaat alsnog door. De komende plannen zijn: het slopen van totaal 174 woningen in de Pijperstraat, Tamboerstraat en de Rubroekstraat. Het is op zich goed om de wijk op te knappen en huizen te renoveren of nieuwe ervoor in de plaatst te zetten. De vraag is alleen of de huidige bewoners dan nog wel in hun eigen huis terug kunnen, of überhaupt in hun eigen buurt kunnen blijven wonen. Door dit kunstwerk in Crooswijk te plaatsen wil Judy van Luyk bewust zijn creëren bij bewoners en de gemeente en de Crooswijkers een hart onder de riem steken.  
 
Het werk zal van 26 juli t/m 5 september in Crooswijk staan. Daarna staat het werk nog op 3 andere locaties in Rotterdam. Voor meer informatie over het project zie de website: www.judyvanluyk.com
De plaatsing van het werk in Crooswijk is mede mogelijk gemaakt door: CBK Rotterdam. 

Share:
Redactie

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.