Crooswijk beweegt! foto: Melanie Samat

Crooswijk beweegt!

Voor corona zag je hem wellicht door de wijk fietsen. Want Robbie van Beers wilt graag weten hoe hij jou kan helpen. Vanwege corona werkt hij momenteel grotendeels vanuit huis, maar zijn doel is hetzelfde: bewoners van Kralingen-Crooswijk activeren om te bewegen.

Robbie is sinds oktober 2019 sportregisseur Kralingen-Crooswijk bij Sportbedrijf Rotterdam. Hij zet zich in om alle Rotterdammers structureel te laten bewegen of sporten. Dat doet hij door de vraag en het aanbod van sport en bewegingsmogelijkheden in onze wijk te bekijken en met elkaar te vergelijken. Hij kijkt naar wat er goed gaat en wat er beter kan, zodat er uiteindelijk voor iedere bewoner iets is wat hun behoefte vervult.

Robbie: “Bewegen heeft veel voordelen en niet alleen voor de gezondheid. Sport en beweging draagt ook bij aan de sociale cohesie en het voorkomen van eenzaamheid. Mensen kunnen hun ei kwijt op het sportveld. Iedereen heeft zijn of haar eigen motivatie om te sporten: bijvoorbeeld fit worden, lekkerder in je vel zitten, gezelligheid. Sommigen willen uitgedaagd worden, anderen willen ervaringen op doen of sporten voor het sociale component. Wanneer je aan het sporten bent maakt het niet uit wie je bent en waar je vandaan komt. Dat is het mooie aan sport!”

“Sport is voor mij tweede natuur. Voordat ik mijn werk als sportregisseur begon, heb ik op allerlei verschillende manieren gewerkt aan het enthousiasmeren van kinderen om meer te bewegen. Ik vind het leuk om in Crooswijk te werken. Crooswijk is een mooi en dynamisch gebied en de bewoners zijn divers. Deze diversiteit maakt het werk ook uitdagend. Hoe zorg je ervoor dat het aanbod voor iedereen fijn en passend is? Het is belangrijk dat we snappen wie in de wijk woont en hoe wij hen kunnen binden aan beweging.”

“Ik werk veel samen met sportaanbieders om het aanbod te optimaliseren. Ik zie waar de gaten zitten en welke groepen beter bereikt kunnen worden. En ik denk na over hoe het aanbod eruit zou moeten zien om iedereen te bereiken. Daarnaast help ik sportaanbieders om hun aanbod te promoten. Het gaat steeds beter in Crooswijk, maar er is nog genoeg werk aan de winkel. Net iets minder dan 60 procent sport of beweegt minstens één keer per week (de beweegnorm) en daarmee lopen we iets achter op het gemiddelde van de rest van het land. Er is dus ruimte om kritisch te kijken naar wat we kunnen verbeteren.”

“Neem bijvoorbeeld het Schuttersveld: de plek wordt heel goed gebruikt en het wordt er steeds drukker. Maar enkele groepen zien we te weinig terug. Dat betekent dat het huidige aanbod niet op deze groepen aansluit. Dit probeer ik samen met andere partijen te verbeteren. Ik heb hier veel ideeën over. Het gaat niet per se om meer faciliteiten, want er zijn al veel faciliteiten en ook veel verschillende sportaanbieders. We hebben in Kralingen Crooswijk wel 140 verschillende sportaanbieders door het hele gebied. Bijna op elke hoek van de straat. Het gaat om kritisch kijken naar de behoefte en hoe we ons geld uitgeven. We matchen het aanbod met de vraag en gaan voor wat uiteindelijk het verschil maakt in de stad, om de meeste mensen te stimuleren om te bewegen. Eén van de dingen waar ik concreet aan werk is om écht gratis aanbod te realiseren, zodat ook de groep Rotterdammers die het financieel minder breed hebben meer mogelijkheden krijgen.”

“Iedereen moet kunnen meedoen. Deze uitdaging geldt voor de hele stad, niet alleen voor de sportregisseurs, maar ook voor de wijknetwerkers, welzijn- en sportaanbieders. Gelukkig staan we er niet alleen voor. Sommige partijen zijn erg maatschappelijk betrokken, zoals Excelsior. Daarnaast bieden we getalenteerde jongeren een opleiding aan, zodat ook zij het verschil kunnen maken. Neem bijvoorbeeld een jonge freerunner, die na de opleiding en intensieve begeleiding de freerun school Rooftop Kings is begonnen. Ook organiseren we als Sportbedrijf, deels zelf en deels extern, de Sport Academy, waarbij we sportondernemers helpen om hun sport in de stad te organiseren. Met elkaar krijgen we de hele wijk aan het bewegen.”

“Wat betreft de toekomst, houd ik de trends in de gaten. Ik zie dat er bepaalde trends zijn waar we nog op achterlopen. Urban sports, zoals skateboarden, worden bijvoorbeeld steeds populairder, maar hiervoor zijn nog te weinig faciliteiten voor bijgekomen. Ook is er veel te weinig zwemwater in Rotterdam. Ik vind dat iedereen zou moeten kunnen zwemmen. En in het algemeen mogen we meer aandacht besteden aan watersport. De Rotte is een parel die beter benut kan worden en sporten zoals suppen nemen toe. Ik wil dat we werken aan een duurzaam aanbod, zodat structureel meer bewogen wordt op de Rotte. Aan de andere kant zie ik helaas dat slecht eten en overgewicht de afgelopen jaren alleen maar toeneemt. Dat is een enorm punt van aandacht waar we als stad tijd en energie in moeten stoppen om op te lossen.”

“Tot slot kijk ik uit naar de toekomstplannen van het Schuttersveld. Hopelijk hoeft dit snel geen testlocatie meer te zijn. We zijn in gesprek over hoe het Schuttersveld er daarna uit moet komen te zien. De gemeente reageert heel positief op onze inbreng. Zij zien het Sportbedrijf als experts op het gebied van sport. Er gaat dan ook zeker sport terugkomen, met passende en creatieve oplossingen.”

“Mijn diepe wens? Ik vind het belangrijk dat iedereen maatschappelijk mee kan doen. Niemand mag buiten de boot vallen om wat voor reden dan ook! Dit moeten we samen doen, als stad.”

Robbie is in Brabant geboren, maar woont al jaren in Dordrecht en zou het liefst naar Rotterdam verhuizen. Hij is - uiteraard - een groot liefhebber van sport en doet onder andere aan judo, hardlopen en mountainbiken.

Share:
Redactie

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.