Het Waterfestival was een feest foto Melanie Samat

Het Waterfestival was een feest

Op zaterdag 27 augustus vond bij de Linker Rottekade, de Crooswijksebocht en de tegenover gelegen Zwaanshalskade het Waterfestival aan de Rotte plaats. Het werd een feestelijk festival, met veel watersportdemonstraties in de Rotte, informatiekramen en rondleidingen aan de kade. De Crooswijker was erbij.

Dit festival had een lange aanloop. Al in 2020 werd gevierd dat er 750 jaar geleden een dam in de Rotte werd gelegd, een belangrijk moment in het ontstaan van Rotterdam. Door de coronacrisis moesten veel activiteiten dat jaar worden uitgesteld of konden ze slechts in beperkte mate worden uitgevoerd. Nu, twee jaar later, was er eindelijk weer een echt Waterfestival aan de Rotte.
De kade was gevuld met informatiestand van onder meer duikvereniging De Grot, natuur- en vogelwacht Rotta en een imker van het Ambrosiusgilde. Op het water werd gevaren met Drakenboten, kano’s, sloepen en verschillende rondvaartboten. En voort een hapje of een drankje konden bezoekers terecht bij het huiskamerrestaurant Obst & Gemüse en restaurant De Berghut.
Vanaf het informatiepunt van het Waterfestival gaven René van den Berge en Dik Vuik ’s middags een viertal rondleidingen door Crooswijk. Crooswijk heeft een rijke cultuurhistorie en onderweg kregen de deelnemers onder meer uitleg over de stadsvernieuwing in de wijk en markante plekken als de Heineken brouwerij, de singels, de Crooswijkseweg en de het Schuttersveld. Uiteraard werd ook gewezen op de plek aan de Crooswijksebocht waar in de 13e eeuw het eerste stenen huis van Crooswijk stond, een kasteeltoren met de naam Huis te Crooswijk.

Heropening Crooswijksebocht
Een hoogtepunt tijdens het festival was de officiële heropening van de Crooswijksebocht. De Crooswijksebocht is eerder dit jaar opgeknapt en opnieuw ingericht. Zo is de oever van de Rotte deels vergroend en zijn er bankjes langs de kade geplaatst. Voor kinderen is een speelfort gemaakt, dat met haar profiel doet denken aan het ‘Huis te Crooswijk’ dat in vroeger eeuwen op deze plek stond.
In het water zijn steigers aangelegd, zodat bootjes daar voortaan kunnen aanleggen. Heel bijzonder is een steiger tegenover de oude toegangspoort van de Algemene Begraafplaats. Via deze steiger wordt begraven over het water weer mogelijk, iets dat na de opening van de begraafplaats in 1832 de enige manier was om doden naar de begraafplaats te vervoeren.
Wethouder Vincent Karremans, verantwoordelijk voor meer de buitenruimte in Rotterdam, verrichte tijdens het Waterfestival de officiële opening van de vernieuwde Crooswijksebocht. Hopelijk zullen er in de toekomst nog veel meer activiteiten langs de dit mooie stukje Crooswijk plaatsvinden. De Crooswijker zal er zeker over berichten!


Het Waterfestival aan de Rotte werd georganiseerd door Mariëlle van den Berge en Yasmin van Haaster en mogelijk gemaakt door de stichting Plezierrivier de Rotte, gemeente Rotterdam, Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk, Wijkraad Crooswijk, Wijkraad Oude Noorden en de ondernemersvereniging De Rotte(meren).

Share:
Redactie

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.