Groot interview Foto Melanie Samat

Groot interview

Afgelopen zomer is Crooswijk vaak in het nieuws geweest. In de week van 24 april 2023 werden omwonenden aan de Crooswijkseweg verrast met vier bomexplosies.
Het zorgde voor veel onrust, angst en rumoer in de wijk. Buurtbewoners voelen zich daardoor extra onveilig in de wijk en zitten met veel vragen in hun maag.
De Crooswijker ging in gesprek met operationeel expert wijken (Crooswijk en Kralingen) Adil el Fakih (38).
Na jarenlang met veel plezier werkzaam te zijn geweest als wijkagent in de Schilderwijk in Den Haag, werd het voor Adil tijd om de prikkels elders op te zoeken.

 

Ik val maar meteen met de deur in huis: zijn de daders al in beeld?
Momenteel is er nog een lopend onderzoek, dus ik kan daar helaas geen uitspraken over doen.
De teller staat momenteel op 100 aanhoudingen op de 119 explosies in onze Eenheid. Ik sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.
Wat wij momenteel doen aan preventie en zichtbaarheid is om zoveel mogelijk in contact te zijn en blijven met buurtbewoners. Vanuit de rol als (wijk)agent willen we het veiligheidsgevoel daarmee verhogen.
Na de explosies van enkele maanden geleden hebben we de samenwerking opgezocht met de gemeente, handhaving (jeugdwerk) en pleinstewards om de krachten te bundelen. Hoe kunnen we meer informatie vergaren uit de wijk?

Op welke manier proberen jullie buurtbewoners te betrekken en wat kunnen wij van jullie verwachten?
Om de daders aan te kunnen houden, hebben wij ook hulp nodig van de wijk. Alleen surveilleren en preventie is niet voldoende. We moeten het samen doen, want ook de wijk speelt hierin een grote rol. Het voornaamste doel van het organiseren van de pleinbijeenkomsten is om in gesprek te gaan met de wijk. Zij hebben behoorlijk wat te verwerken. Alleen merken we dat de meldingsbereidheid vrij laag is en ik begrijp heel goed dat sommigen uit angst niets durven te zeggen, maar er is ook een mogelijkheid om anoniem een melding te doen via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn onafhankelijk en staan niet in verbinding met de politie.

Omwonenden voelen zich niet altijd veilig in de wijk en hebben behoefte aan meer blauw op straat. Hoe komt het dat sommige bewoners toch de indruk krijgen dat de wijkagent minder aanwezig is?
Er is inderdaad een periode geweest dat we zonder wijkagent zaten. De procedure voor wijkagent is vrij complex, dat doe je niet in een handomdraai. Je moet een netwerk opbouwen om volledig te kunnen functioneren in een stevige wijk als Crooswijk.
Ik ga zelf weleens de wijk in met om met buurtbewoners te praten voor de huidige actualiteit. Dan vraagt er iemand naar de wijkagent die al acht jaar niet meer in de wijk is! Dit laat zien dat niet iedereen goed op de hoogte is. We leven nu in een andere tijd. Als je wilt weten wie de huidige wijkagent is, dan kun je dat vinden op onze website of kun je naar de Wijkhub langskomen aan de Boezemstraat 187.
Op dit moment is de wijkagent Anne, daar zijn we heel blij mee. Ze is echt een wijkagent in hart en nieren. Natuurlijk probeert ze zoveel mogelijk in de wijk te zijn,
maar ‘achter de schermen’ is ze ook actief voor overleg bij een integrale aanpak bijvoorbeeld.

Ook in de onlinewereld is het niet altijd veilig. Juist nu iedereen makkelijk filmpjes en foto’s kunnen delen op iedere platform. In hoeverre heeft de sociale media invloed op de politie?
Wanneer mensen filmen en foto’s maken dan is dat prima. We zijn ervan bewust dat beelden volledig uit zijn verband kunnen worden getrokken. Soms helpt dat en soms keert het tegen ons, maar te allen tijde doen we alles vanuit integriteit. En waar nodig, geven we tekst en uitleg. We zijn open, eerlijk en transparant.
Tegenwoordig gebeurt er veel meer online en niet alleen meer offline en daarom monitoren we de wijk in de zogehete ‘digikamers’ die we onlangs zijn gestart. Wat speelt er allemaal? We kijken op Snapchat, Instagram, Facebook noem maar op. Dit vergt veel tijd, maar het levert ook veel op en ook dat maakt de verbinding met de wijk alleen maar sterker.


Tot slot, wat zijn de verbeterplannen voor de wijk?
We willen dat de burger meer centraal staat. Zij zijn onze belangrijkste partner en dat
zij weten dat wij klaarstaan wanneer ze ons nodig hebben.
Daarnaast besteden we veel aandacht aan digitale transformatie, waarbij wij de ‘digikamers’ inzetten om de onlinewereld beter te kunnen monitoren.
Het is niet altijd van belang om alleen maar cijfers en statistieken te verzamelen.
Veiligheid kunnen waarborgen is ook iets subjectiefs. Niet iedereen denkt of voelt hetzelfde bij het woord preventie. Wat voor de een juist als veilig wordt gezien, voelt bij de ander juist als onveilig. Een voorbeeld hiervan is preventief fouilleren. Overigens is preventief fouilleren niet het wondermiddel van veiligheid. We hebben meerdere keuzes en dit is er een van.

Wil jij graag anoniem een melding doorgeven? Kijk voor meer informatie op www.meldmisdaadanoniem.nl of via telefoonnummer 0800-7000

Share:
Melanie Samat

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.