Een huiskamer met een sociale wijkfunctie foto: Melanie Samat

Een huiskamer met een sociale wijkfunctie

Het Open Huis is in Crooswijk een veelgebruikte ontmoetingsplek voor iedereen die door eenzaamheid of andere oorzaken behoefte heeft aan contact en gezelligheid. Diaconaal werker Erik Maan is de drijvende kracht achter alle activiteiten. De Crooswijker sprak hem, uiteraard op zijn werkplek in het Open Huis.

‘Hier ben je iemand en wordt je geaccepteerd’

Er is net een vergadering bezig als we bij het Open Huis naar binnen stappen. Erik overlegt met een aantal vrijwilligers over de activiteiten die hopelijk in deze lastige tijden nog wel kunnen worden uitgevoerd. Wellicht een Sinterklaasmiddag. Het is tekenend voor de inzet en het enthousiasme bij alle medewerkers.
“Het Open Huis is ontstaan als een van de erfenissen van de sloop van de Koninginnekerk in 1971”, vertelt Erik even later. “Met het geld van de verkoop van de kerk kon onder meer het voormalige Gemeentelijk Badhuis hier tegenover van de gemeente worden gehuurd. De Hervormde Wijkgemeente De Akker kreeg zo een plek om de activiteiten voort te zetten die na de oorlog al door predikant Gijs van Veldhuizen waren begonnen. Van die vroege activiteiten bestaat alleen het jaarlijkse kinderkamp nog. Naast de sociale activiteiten is er elke derde zondag van de maand een Kerkcafé en zijn we ook een uitdeelpunt van de Voedselbank. We maken elke week ongeveer zestig pakketten en werken samen met Hotspot Hutspot om onze restanten via hun netwerk te verspreiden.”

Nachtopvang in De Akker
Zelf is Erik precies tien jaar geleden in Crooswijk komen werken. “Ik ben maatschappelijk werker van beroep en heb altijd in de welzijnssector gewerkt. Ik heb onder meer therapie gegeven aan verslaafden en ook wel eens een project bij het Leger des Heils uitgevoerd. In 2011 vertrok er iemand bij De Akker. Ik werkte toen net bij Samen 010, een netwerk van een aantal Rotterdamse kerken dat vrijwilligersprojecten uitvoert. Ik hoefde niet eens bij De Akker te solliciteren en kon gelijk beginnen. Dat was toen nog aan de overkant, in het oude badhuis. Naast de gewone activiteiten heeft De Akker daar ook drie jaar tijdelijk nachtopvang geboden aan daklozen. Tijdens de verbouwing van de Technische School voor het Rudolf Steiner college merkte een bouwvakker dat en werd het bekend bij de gemeente, die toen wel moest reageren. Er kwam een ambtenaar langs en uiteindelijk werd het gebouw niet meer geschikt geacht. Bij herstel zou het voor ons te duur worden en daarom zijn we toen naar de overkant van de straat verhuisd. Het badhuis was al die tijd niet onderhouden omdat de gemeente er vanuit ging dat het gebouw toch zou worden gesloopt, gezien alle plannen voor Nieuw Crooswijk die destijds werden uitgevoerd. We hebben het gebouw in 2015 zoals dat heet ‘bezemschoon’ moeten opleveren. Ik had graag het gevelopschrift ‘De Akker’ willen bewaren, maar dat is helaas verdwenen.”

Een ouderwetse huiskamer
De activiteiten hebben sinds 2015 niet onder de verhuizing geleden. Integendeel, veel wijkbewoners vinden er nog steeds een plek met ontmoeting en gezelligheid. Erik: “We hebben hier veel activiteiten voortgezet, zoals een eetclub, een creaclub en een bingo. We willen een huiskamer zijn voor mensen die eenzaam zijn en hebben de ruimte daarom ook sfeervol ingericht met veel planten en kleedjes op tafel. Ik werk samen met teamleiders die elk een activiteit begeleiden. Niet alle activiteiten kunnen in deze periode doorgaan, maar we willen graag open zijn op Tweede Kerstdag en tijdens oud en nieuw. Dan zorgen we voor hapjes en drankjes. We zijn echt een inloophuis, een piepklein huiskamerproject maar met een belangrijke sociale functie in de wijk. Mijn drijfveer is om mensen die buiten de boot dreigen te vallen toch mee te laten tellen. Hier ben je iemand en wordt je geaccepteerd. Ik wil tegen iedereen zeggen: kom een keer langs!”

Het Open Huis is te vinden aan de Nieuwe Crooswijkseweg 82-c, schuin tegenover de St. Laurentius begraafplaats.
Telefoon Erik Maan: 06-22.62.64.08
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Share:
Dik Vuik

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.