Gezinsaanpak foto Melanie Samat

Gezinsaanpak

In Rotterdam heeft een op de vijf kinderen te maken met armoede. Soms zijn er ook andere zorgen in een gezin. Bijvoorbeeld over gezondheid, wonen of de ontwikkeling van het kind. De gemeente Rotterdam (Frontlijn), WMO Radar en DOCK werken samen om kinderen meer kansen te geven. Dit doen zij samen met onder andere scholen, huisartsen en andere organisaties in de wijk. Hiervoor is het project Gezinsaanpak opgestart. 
De Crooswijker spreekt met gezinsondersteuner Cintia Cardoso de Oliveira in het Huis van de Wijk aan de Isaäc Hubertstraat: ‘Mensen helpen is waar mijn hart ligt’.

Hoe zijn jullie met het project in Crooswijk begonnen? Momenteel werken we aan een pilot. Vanwege corona was de start moeizaam, dus we moesten het zelf vormgeven en met alle maatregelen eromheen was dat lastig. Iedereen moest thuis werken, maar op de achtergrond hebben we de tijd genomen om elkaar te leren kennen.
We hebben veel geluk gehad dat we vanuit Huis van de Wijk werken, want ondanks de regels konden we wel afspraken maken. Dit is dé plek waar iedereen gewoon binnen mag lopen.

Met welke vragen kwamen de meeste gezinnen hier terecht tijdens corona?
Met name tijdens de lockdown waarin ook de scholen dicht waren kwam de vraag naar huiswerkbegeleiding veel naar voren. Als ik naar de algehele corona periode kijk gaan de meeste vragen toch over het regelen van praktische zaken.

Zijn de meeste ‘problemen’ gerelateerd aan geldzorgen?
De meeste gezinnen komen hier vaak terecht met vragen over hun financiële situatie.
Als je doorvraagt, dan merk je dat sommige geldzorgen gerelateerd zijn aan verwante onderwerpen zoals de opvoeding. Als een kind bijvoorbeeld niet mee kan doen met sportdag, dan zit daar vaak een financiële reden achter en dat biedt mij weer een bruggetje om door te vragen naar hun thuissituatie.

Hebben jullie inzicht op het totale financiële plaatje?
Het is wel handig om te zien wat de in- en uitgaven zijn. Mensen die bijvoorbeeld een uitkering hebben, weten vaak niet dat je soms ook recht hebt op een kwijtschelding of bijvoorbeeld of Jeugdtegoed. Als je weet wat voor soort inkomen je hebt, dan kun je kijken waar je recht op hebt en kun je misschien weer besparen op andere kosten.


Op verschillende website en folders vind je veel informatie over schuldhulpverlening.
Toch komen sommige mensen er niet uit, hoe zou dat komen?
Vaak is de Nederlandse taal het grootste struikelblok om überhaupt iets te weten of te begrijpen. Dan is het voor hen moeilijk om de juiste weg te vinden. Om die reden is Huis van de Wijk heel laagdrempelig en in sommige gevallen maken we gebruik van een tolk.

Wat is het uiteindelijk doel van Gezinsaanpak?
We streven naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid binnen een traject van anderhalf jaar, maar je laat altijd de deur open voor een vervolgafspraak. De tijd vliegt zo voorbij!
Het verschilt echt per persoon, dus we laten alle wegen zien zodat zij hun eigen (financiële) zaken zelf kunnen regelen.

Als jij het echt voor het zeggen had. Wat zou volgens jou beter kunnen om het aanbod van hulpdienstverlening toegankelijker te maken vanuit de gemeente?
De wetgeving. Ik kan wel van alles willen, maar ook ik loop vaak tegen allerlei regels aan.
In een ideale wereld zou het veel makkelijker moeten gaan. Het zou in elk geval enorm schelen als we op locatie werken zoals in het Huis van de Wijk, dan wanneer je ze naar het gemeenteloket stuurt. Werken op locatie biedt meer vertrouwen en het is laagdrempelig.

Share:
Melanie Samat

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.