Crooswijk op de Kaap foto Saskia de Feijter

Crooswijk op de Kaap

De Crooswijker neemt een kijkje aan de andere kant van de Maas.
We fietsen over de mooie Erasmusbrug en nemen de eerste afslag richting het schiereiland De Kaap.

Katendrecht heeft de afgelopen jaren een enorme metamorfose ondergaan. Wat vroeger bekend stond als onder andere de hoerenbuurt is nu een van de hipste stadswijk van Rotterdam geworden.
De Crooswijker ontmoet Sietske Frickus (72), een vrouw wiens leven in teken staat van anderen. Met name voor ouderen. Samen met haar man Kees verzorgt Sietske al meer dan 16 jaar activiteiten in het buurthuis aan de Fruitlaan op Katendrecht.


Voor ouderen ben ik de verbindende factor. Al meer dan zestien jaar zet ik mij in voor deze doelgroep. Samen met mijn man Kees koken wij iedere dinsdagavond voor ouderen.
Voor € 4,50 krijg je een voor-, hoofd- en nagerecht. Uiteraard krijg je ook een kopje koffie. Bij mensen die slecht ter been zijn brengen wij het eten aan huis.
Ik vind het hartstikke leuk om voor ouderen te zorgen en ik zal dit blijven doen totdat ik er bij neer val. Gemiddeld komen er op zo’n avond 18 mensen, want je moet je wel van tevoren inschrijven. Het is zonde als ik het eten moet weggooien.
Mensen die nieuw zijn vinden het vaak wel spannend om binnen te lopen, maar als ze eenmaal zijn geweest dan zijn ze niet meer weg te slaan. Dat vind ik zo mooi om te zien.
Katendrecht is de afgelopen jaren enorm veranderd. Vroeger was het echt een levendige uitgaansbuurt met de bekende hoerenhuizen. Daar kwamen vroeger vaak zeelui en havenarbeiders op af.
Door de komst van nieuwbouwwoningen is de samenstelling van de wijk veranderd. Ik zie steeds meer jonge gezinnen of jonge stellen hier komen wonen. Daardoor is Katendrecht is er echt op vooruitgegaan, maar ik vind het jammer dat sommige huizen echt niet meer te betalen zijn.
Er wordt hard getrokken om de nieuwkomers in het buurthuis te krijgen, maar ik heb vaak het idee dat ze te druk zijn. Het zou zo leuk zijn om ook die kinderen hiernaartoe te brengen, want we hebben een heleboel kinderactiviteiten op de wekelijkse agenda.
De jongeren van SOL (Samen Ondernemend Leren) zijn degenen die kinderen en jongeren proberen aan te trekken door contact te maken met de ouders.
Voor jongeren hebben we hier bijvoorbeeld een plek om te gamen en een plek om te chillen. Een buurthuis is belangrijk, omdat je wat te bieden hebt voor zowel jong en oud. Ze hebben wat te doen en daar maak je ze echt blij mee.

 

Share:
Melanie Samat

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.