CROOS foto Melanie Samat

CROOS

Na zeven jaar sluit CROOS definitief haar deuren op 14 februari. Een koffietent midden in Crooswijk voor jong en oud. Niemand geloofde dat dit echt zou gebeuren. De drie oprichters Iris, Linda en Janneke dachten daar wel anders over. Een wijk zonder koffietent waar je ook lekker kunt eten, daar gaat je hart toch sneller van kloppen? Voordat we van elkaar afscheid nemen spreekt de Crooswijker nog even met Iris en Linda over hun grootste avontuur in Crooswijk.

Hoe gaat het met je?
(Iris) We zijn erg moe, fysiek maar ook emotioneel. Het is overweldigend hoeveel bedankjes en laatste bezoekjes wij krijgen van gasten. We voelen ons zeer vereerd.

Hoe ben je op het idee gekomen om een koffiezaak te beginnen?
Toen ik naar Crooswijk verhuisde, miste ik een koffietent. Ik opperde dit idee op een kerstmarktje in Crooswijk. Toen zei iemand dat Woonstad op zoek was naar een koffiezaak en begon ik met het schrijven van een pitch. Later kwam Linda en Janneke erbij.

Hoe ben je in Crooswijk beland?
Oorspronkelijk kom ik uit Utrecht en we hebben lang gezocht, want wij wilden dichtbij naar het groen wonen en daarbij houd ik wel van een gemengde buurt.

Kom je ook weleens in Oud Crooswijk?
Ik loop met regelmaat naar de Crooswijkseweg of we maken een wandeling over de grote begraafplaats opzoek naar kastanjes.

Zou je in Oud Crooswijk niet iets willen beginnen?
Nou, ik zou nu even geen horeca meer willen. Ik zou misschien wel iets met wijknetwerken willen doen, ik merk dat het wel bij mij past. Ik maak makkelijk een praatje en ik heb goede relaties met andere ondernemers.

Krijg je in Crooswijk een dorpsgevoel?
Nou een beetje, en daarom zou het leuk zijn als hier een normale markt georganiseerd kan worden op het Schuttersveld. Waar je een stroopwafel kunt kopen en even een praatje met elkaar kunt maken. Ik ben een echte ondernemer, dus ik zou zeker iets willen doen in Crooswijk zoals Camping Crooswijk wat ik voorheen aan heb meegewerkt.

Denk je dat CROOS veel verandering heeft gebracht in de wijk?
Jazeker! Ik denk dat de verkoop van de huizen sneller is gegaan. Er stonden bij heel veel makelaars wel een foto van CROOS op hun website. Dat kregen we ook achteraf ook te horen van buurtbewoners. Maar goed, er is ook veel kritiek. Op sociale media worden wij dat ‘gesubsidieerde yogatentje’ genoemd, maar ik weet vrijwel zeker dat die mensen hier nooit zijn geweest, terwijl wij hier knetterhard hebben gewerkt voor een pizzaloon.

Hoe gaan jullie om met kritiek?
Dat negeerden we. Sommige mensen vinden ons bijvoorbeeld te duur. We hebben geprobeerd om onder de prijs te zitten ten opzichte van het centrum. We dachten eerst: als we goedkoop zijn dan komen de mensen wel, maar kwalitatief goede producten en fijn personeel kost eenmaal geld en anders red je het niet. Ik begrijp de kritiek, want ik kom uit een bijstandsgezin en wij gingen vroeger nooit uit eten en daar bespaar je toch op.

Als jij het voor het zeggen had en je zou iets mogen veranderen in de wijk, wat zou dat mogen zijn?
Een bibliotheek, dat is leuk voor iedereen.
Ik zie het helemaal voor me: midden op het Schuttersveld, waar je kunt voorlezen met kinderen of waar je een voorstelling kunt geven.

Stel, er komt nu een investeerder naar je toe, die zegt: kom, we gaan dit pand helemaal opknappen. Zou je daarop ingaan?
Daar heb ik natuurlijk over nagedacht. Maar ik wil nu juist even totaal iets anders gaan doen. En minder in de weekenden aan het werk. Ik stond altijd ‘aan’. Dan word ik op zondagochtend wakker met een appje: ik weet niet of vandaag kan werken. Ja, dan moet ik wel bijspringen.

Hebben jullie ook te maken met personeelstekort?
Integendeel. We hebben altijd sollicitanten gehad, maar soms hebben we er niks aan.
Dan heb ik iemand die op zondag kan werken, maar de helft van de maand dan weer niet. Haha.

Welke wijze lessen hebben jullie uit de avontuur kunnen halen?
(Iris) Voor mijzelf opkomen, dat is heel moeilijk met een eigen zaak. Ik kom toch altijd bijspringen als iemand niet kan werken.
(Linda) Geloven in mijn eigen kunnen. In het begin is alles spannend en er zijn altijd beren op de weg. Weinig mensen geloofden destijds in het succes van een koffiezaak in Crooswijk. Maar wij zagen het helemaal voor ons en we gingen gewoon onze droom najagen.

 

 

Share:
Melanie Samat

| Auteur

Nieuwsbrief

Contact

Captcha
  Mail is not sent.   Your email has been sent.